Hoe werken warmtepleisters

Veel mensen begrijpen niet hoe warmtepleisters precies werken. Hoe kan het nu dat de pleisters pas warmte afstaan als ze uit het zakje zijn gehaald en hoe kan de pijn of stijfheid met behulp van deze kompressen verminderen? Een tijdlang waren er twee soorten warmtepleisters verkrijgbaar, namelijk warmte kompressen die thermische warmte afgeven en pleisters die warmte afgeven door speciale ingrediƫnten. Het laatste soort is nauwelijks meer te verkrijgen in Nederland (wel in Belgiƫ), omdat deze patches bij een aantal mensen brandwonden hebben veroorzaakt. In deze tekst wordt daarom enkel de werking van warmtepleisters die thermische warmte afstaan besproken.

Hoe verwarmen warmtepleisters zichzelf?

Warmtepleisters die zichzelf verwarmen zijn meestal samengesteld uit onder andere ijzerpoeder, actieve koolstof en water. IJzerpoeder zal er voor zorgen dat de patches warm worden. Als deze stof zich met zuurstof verbindt, zal er namelijk ijzeroxidatie plaatsvinden. Dit gebeurt zodra u het zakje openmaakt. Het gevolg hiervan is dat er thermische warmte wordt afgegeven. De warmtepleisters zijn zo ontwikkeld dat er precies voldoende zuurstof wordt toegelaten aan de warmte-elementen, waardoor de pleisters gedurende een bepaald aantal uren een constante warmte zullen afgeven.

Hoe helpen warmtepleisters bij pijn?

De thermische warmte die warmtepleisters afstaan kan op meerdere manieren de pijn of stijfheid verminderen. Allereerst zullen de spieren zich ontspannen, omdat de warmte diep in de spieren doordringt. Daarnaast zullen de bloedvaten rondom de pijnlijke spieren en gewrichten zich verwijden. Dit heeft als gevolg dat de bloedsomloop wordt verbeterd, waardoor er meer zuurstof naar de beschadigde cellen kan worden gevoerd en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Zowel het ontspannen van de spieren als de verwijding van de bloedvaten zorgen ervoor dat spier- en gewrichtspijnen worden verlicht en stijfheid wordt verminderd.

Koop warmtepleisters online